"Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś"

Tytuł: "Podróż na sto stóp"  

Gatunek: Dramat
Reżyser: Lasse Hallstrom  

Premiera: 08.08.2014
Produkcja: Indie/USA.Emiraty Arabskie
Obsada: Helen Mirrer, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon

Ocena: 7/10






Reżyser Lasse Hallstrom oferował nam już deser w postaci czekolady („Czekolada”), bajkową miłość w Jemenie("Połów szczęścia w Jemenie") oraz dozgonną przyjaźń czworonoga o imieniu Hachiko(„Mój przyjaciel Hachiko”). Tym razem przyszła pora na niezapomnianą podroż do świata kulinarnych rewolucji, przed nami danie główne, okraszone w piękne widoki południowej Francji.

„Podróż na sto stóp” to historia hinduskiej rodziny, która emigruje do Europy. Przypadek sprawia, iż miejscem docelowym staje się Południowa Francja. Ojciec, główny inicjator wyprawy odnajduje stary, opuszczony budynek i postanawia otworzyć w nim indyjską kuchnie. Głównym problemem staje się luksusowa restauracja Madame Mallory, mieszcząca się po drugiej stronie ulicy. Zderzenie dwóch różnych światów prowadzi do kuchennej rywalizacji kardamonu i curry z tradycyjną francuską kuchnią. Na domiar wszystkiego młodszy syn Hassan ujawnia swoje nadzwyczajne kulinarne talenty.



Największym atutem filmu staje się pasja to ona wyzwala w bohaterach masę pozytywnych uczuć, dzięki sile walki, rodzinie i kuchennym darze na miarę  gwiazdek Michelina pozwala spełniać marzenia i pokonywać wszelkie niedogodności losu.

Dodatkowe brawa należą się, odtwórczyni roli Madame Mallory, Hellen Mirren. W filmie jawi nam się jako wymagająca właścicielka, zgorzkniała samotniczka, kulinarna artystka i w końcu otwarta na odmienną kulturę, łagodna i zmysłowa persona. Warto wspomnieć również o relacji ojca i syna, Om Puri i Manish Dayal, która wielokrotnie wzbudzała w nas silne emocje, ukazując wzorcowy przykład do naśladowania.  

„Podróż na sto stóp” zdecydowanie nie mieści w kryteriach Oscarowego dzieła, jednak posiada w sobie wiele pozytywnych momentów, które pozostają w naszej pamięci, często wywołując mimowolny uśmiech. Kuchnia natomiast bez najmniejszej przesady aspiruje do miana sztuki, sztuki kulinarnej. 




Autor: A.S.

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz